tisdag 23 juni 2009

Nu har jag försökt på alla möjliga sätt att få till det så att jag kan lägga en länk till beskrivningen på boleron men inte lyckats. Det slutade med att jag fick dela på ett tidigare inlägg där både t-shirtklänningen och boleron var med. Så här kommer nu boleron!


Garnet är hur mjukt som helst, Bamboo (bomull och bambu). Tyvärr är det så löst tvinnat att det delar sig när man ska virka med det och det är svårt att fästa ändarna för det kryper ut hela tiden. Fast det är ok, den är skön!

Bolero á la Anniqa:

Sticka en lång rektangel, ca 120 cm lång. Det ser ut som en halsduk ungefär. Den här boleron är stickad med en förskjuten resår där maskantalet är delbart på 4+3. Till just det här garnet blev det lagom att lägga upp 56+3 maskor, det bror på hur vid man vill att den ska vara runt armen. Sticka 2r, 2a. Varvet slutar med 2r, 1a. Nästa varv börjar som det förra med 2r, 2a. Sedan fortsätter man på samma sätt till önskad längd.

När stickningen är klar viker man den på längden och syr ihop ca 35 cm från varje kortsida och får på så sätt två ärmar. För att få en jämnare kant har jag virkat ett varv fasta maskor runt kanten som är öppen i mitten, och sedan en picotkant i det som hamnar i halsen. Det som blir kanten i ryggen har jag hämtat från en bra bok jag har; Stora handarbetsboken, ISBN91-37-10650-3. Den kan vara svår att få tag i hos en bokhandel men hittar du den på loppis- slå till!


Den virkade kanten bak i ryggen kallas picotvalv och går till så här:

Första och andra varvet består av fasta maskor.
Varv 3: 1 fm, *3 lm, 2 st i nästa, hoppa över 2, 1 fm, rep från * varvet ut, vänd.
Varv 4: 4 lm (räknas som 1 st, 1 lm), 1 st i första fm, *1 fm i 3-lmb, 6 lm, 1 fm i 3-lmb, (1 st, 3 lm, 1 st-kallas v-m) i fm, rep från * men uteslut 2 av 3 lm i sista v-m, vänd.
Varv 5: 1 lm, 1 fm i 1 lmhål, *[5 st, 5lm, sm i 5:e lm från nålen, 5 st] i 6-lmb, 1 fm i nästa lmb, rep från*varvet ut.

Runt ärmarna har jag gjort på samma sätt som runt halsen; ett varv fasta maskor och ett varv med picoter. Picoter runt ärmar och hals: *Virka 5 lm, sm i 5:e lm från nålen, 5 fm*. Upprepa från *till* varvet ut.

3 kommentarer:

Bodil sa...

Nej, nej! Jag vill inte ha beskrivningen, jag vill ha den klar! ;))

Anniqa sa...

WOW!! Den blev verkligen vacker!

skapasaker sa...

Haha, visst blev den fin? Och Anniqa, hoppas det är ok att jag "använde dej i bloggen...
Eva