måndag 28 september 2009

Föreläsningsvantarna

En eftermiddag på föreläsning. Jag har koncentrationsproblem (egen diagnos baserad på erfarenhet) och klarar inte att hålla fokus tre timmar, det vet jag. Har jag inte något i händerna börjar jag hoppa och kan inte sitta still. I bästa fall gör jag inköpslistor och annat smått och gott men jag hör inte mer än första halvtimman av föreläsarens budskap. Hur intressant det än är.


Alltså förberedde jag mig noga. Jag frågade dottern om hon ville ha en till virkad sjal (stickor spretar och syns för mycket) men det visade sig att hon vill ha vantar den här gången. Vi hittade ett nystan i garnkorgen som fick duga och jag tog med en virknål i lämplig size, 5 var det visst här. Återkommer med namnet på garnet.

Masktätheten är ungefär 1 cm per maska och varv så det var inga problem att bli klar med den ena vanten den eftermiddagen...

Virka fasta maskor genom bakre maskbågen hela vanten.

Varv 1: 30 lm i 7 v. Slut till en ring med en sm.
Efter 7 v minska 4 ggr jämnt fördelade över varvet.
Virka 2 v, minska likadant en gång till.
Efter 18 v öka 4 m jämnt fördelade över varvet.
Efter ytterligare 2 v öka likadant en gång till.
Virka 1 v, 7 lm, hoppa över 6m.
Efter 1 v minska 1m på varje sida av tumhålet 1 gång.
Virka 11v efter tumhålet.
Bestäm vad som är vänster och höger sida på vanten efter vad som känns naturligt när den sitter på handen.
Minska 1 gång före och 1 gång efter varje halva av vanten tills det blir en fin rundning på toppen av vanten. För att undvika att den blir för spetsig, minska sedan varannan m tills det blir svårt att virka runt. Avsluta genom att dra tråden genom sista maskan.

Tummen
Plocka upp "lagom antal" maskor runt tumhålet.
Virka tills bara toppen av tummen sticker upp.
Minska varannan maska tills det blir svårt att virka runt.
Avsluta genom att dra tråden genom sista maskan.

Minska såhär:
Virka som om du ska göra en fast maska men i stället för att dra genom sista omtaget går du in i nästa maska. Gör sedan som om det var en vanlig fast maska. På detta sätt slipper man få hål när man minskar.

Såhär gjorde jag mina vantar. Beskrivningen är långt ifrån exakt men man får prova på sin egen hand och gå lite på känn. Då brukar det bli bäst.

1 kommentar:

karin sa...

kul! det ska jag prova! väntar bara på lite vinterväder... eller får jag ta tunnare garn..